İki mimarın bir öyküsü - 1960'lardan günümüze

 

SOLMAZ  FERİDUN :

 

Ankarada doğdum.İlkokulu Keçiören-Ankarada, Ortaokulu ve liseyi yine Ankara Kız lisesinde okuduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesinde eğitimimi Yüksek Mühendis Mimar olarak tamamladım.

Çalışma hayatıma Bayındırlık Bakanlığı Mimari Proje Daire Başkanlığında başladım. İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesinden mezun olan sınıf arkadaşım Arif Feridun ile evlenerek Kıbrısta evimizi ve mimarlık ofisimizi kurduk.

Ofisimiz kısa zamanda, yeni kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ nin eskiye nazaran  gelişen ekonomik boyutları içinde, konut, apartman, ofis, fabrika, anıt gibi yapılara imzasını attı. Bunlarla ilgili bilgiyi ve proje örneklerini bu kitabın içeriğinde bulacaksınız. 

Kıbrısta yoğun bir çalışma temposu içinde projelerimiz ilerlerken, Aralık 1963 olayları ile her şeyimizi kaybettik. Bir süre toparlanmaya çalıştıksa da gittikçe olumsuzlaşan toplumlar arası olaylar nedeniyle çalışmalarımızı devam ettiremedik. Eşimin daha önceki yıllarda stajlarını tamamladığı Almanyadaki bürodan aldığımız davete uyarak Almanyaya gittik ve  uzun süre orda çalıştık. Bu süre içinde çok katlı ofis binalarını çalıştığımız Staaatliches Hochbauamt’tın Stuttgart Technische Hochschule ile olan bağlantısı nedeniyle üniversite hocaları ile birlikte yürüttük.

Daha sonra gittiğimiz İngilterede , konut, İş yerleri ve yatı birimleri ile ilgili proje çalışmaları yaparak Türkiye’ye döndük ve Ankarada dördüncü kez ev kurarak iş hayatımıza devam ettik. T.C. Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Fen Heyeti Mdr.lüğü Mimari Proje Dairesinde Eğitim Yapıları  ihtiyaç programları , proje tasarımı ve  yarışma yolu elde edilen projelerin “Proje tetkik ve onaylama” çalışmalarını yaptım.Yarışma projeleri elde edilmesi için gerekli olan raportörlük ve jüri üyeliklerinde bulundum.

Eşimle birlikte Mimari Proje yarışmalarına katılarak ödül ve mansiyonlar kazandık. Mimari Proje Daire Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm ve emekliliğimi alarak bakanlıktan ayrıldıktan sonra,  on yıl süre ile Ankarada kendi büromuzda Süratli Yapım Teknolojileri yöntem ve uygulama, zamanlama Proje ve Teknoloji Araştırmalarına yönelik çalışmalar yaptım. 1992 yılı ve sonrasında Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat fakültesi ve mimarlık bölümünde Öğretim Üyeliği ile yaşamımı sürdürdüm.

Yakın zamanda noktaladığım çalışma hayatımı eşimle birlikte, iki kızımız ve üç torunumuzla değerlendirerek, evimiz ve bahçemizde  hobilerimiz ve dostlarımızla geçiriyoruz. 

 

 

ARİF  FERİDUN :

 

Kıbrıs’ta doğdum. İlkokulu Poli’de, Ortaokulu Baf  Kasabasında ve Liseyi Lefkoşa’da Kıbrıs Türk Lisesinde okuyarak tamamladım. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesine girerek Mimarlık mesleğine ilk adımımı Yüksek Mühendis Mimar olarak attım ve sınıf arkadaşım Solmaz Feridun ile evlenerek Kıbrısta evimizi ve mimarlık ofisimizi kurduk. Lefkoşada açtığımız Mimari Büromuz, kısa zamanda yeni kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eskiye nazaran ve daha iyiye doğru gelişme gösteren ekonomik ortamı içinde konut, apartman, ofis,fabrika, anıt gibi yapılara imzasını attı. İlgili bilgiyi ve proje örneklerini bu kitabın içeriğinde bulacaksınız. 

Yoğun bir çalışma temposu içinde projelerimiz ilerlerken Aralık 1963 olayları ile her şeyimizi kaybettik. Bir süre toparlanmaya çalıştıksa da maalesef daha da olumsuz hale gelen toplumlar arası olaylar nedeniyle çalışmalarımız o şartlar altında daha fazla devam edemedi. 

Öğrencilik yıllarımda stajlarımı tamamladığım Almanyadaki Mimarlık bürosundan aldığımız davete uyarak eşimle birlikte Almanyaya gittik ve  uzun süre orda çalıştık. Bu süre içinde, çok katlı yapı projeleri ile Şehir Merkez Arşivi proje ve uygulamalarını, çalıştığımız Staatliche Hochbauamt’ın Stuttgart Technische Hochschule ile olan bağlantısı nedeniyle üniversite hocaları ile birlikte yürüttük.

Daha sonra İngiltereye gittik. Greater London Council (G.L.C) Architectural Department da çalıştım. Thamesmead Toplu konut ve Camelot str.scheme projelerinde Mimar olarak görev aldım. Daha sonra eşimle birlikte Türkiye’ye döndük ve Ankarada dördüncü kez ev kurarak iş hayatımıza devam ettik.

T.C. Bayındırlık Bakanlığı Mimari Proje Dairesi Yapı İşleri Fen Heyeti Mdl.de Sağlık Yapıları tasarım, uygulama projeleri ile bu projelerin yarışma yolu ile elde edilmesinde  Proje mimarı olarak görev aldım. Ayni bakanlık bünyesinde yarışmaya çıkarılan projelerin raportörlük ve jüri üyeliklerinde bulundum. Eşimle birlikte girdiğimiz Mimari proje yarışmalarında ödül ve mansiyonlar kazandık.

Daha sonra meslek yaşamımı yurt dışında hizmet veren firmalarla çalışarak devam ettirdim. Ankarada Süratlı yapım Teknolojileri konusunda proje, uygulama ve uygun teknolojileri araştıran  kendi ofisimizi kurduk.

1991 yılında Doğu Akdeniz  üniversitesi mimarlık bölümünün kuruluşu ile ayni bölümde başlayan öğretim üyeliğimi Yrd.Doçent olarak  2006-07 yılında tamamladım.

Yakın zamanda noktaladığım çalışma hayatımı eşimle birlikte, iki kızımız ve üç torunumuzla değerlendirerek, evimiz ve bahçemizde  hobilerimiz ve dostlarımızla geçiriyoruz. 

Bunlara ek olarak  Doğduğum yörenin yaşam biçimlerini ve 1930 lardan 1960 lara kadar olan yılların bir anlatımını, “Unutulmasın diye” ve “Kaldığımız yerden” isimli kitaplarımda toplayarak yaşamımı sürdürüyorum.

 

Büyütmek için aşağıdaki içerikler hanesine tıklayınız...

Arif Feridun, Kıbrıs, Unutulmasın diye, Kaldığımız yerden, kitap, makale, mimar, Poli, Lefkoşa, Girne, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Gazete, Galeri Kültür Kitabevi, Işık Kitabevi, Khora Kitap Cafe, Deniz Plaza...